Marabou i dag
Marabou er et af Danmarks mest elskede varemærker med chokolade, der får både store og små til at sige Mmm...
Marabou er en del af koncernen Mondelēz International, som er verdens største chokoladevirksomhed. Ud over vores egne nordiske varemærker Marabou og Freia finder man her chokolade fra Milka, Cadbury, Toblerone, Côte d’Or og Suchard.
Der var en gang ...
...en norsk kolonialhandler ved navn Johan Trone Holst. I slutningen af 1800-tallet købte han den nedslidte chokoladefabrik Freia i Christiania i Norge for 9.000 kroner og forvandlede den til en moderne arbejdsplads, der snart blev en af landets førende chokoladeproducenter.
1916 etablerede Freia datterselskabet Marabou, som blev navngivet efter den maraboustork, der prydede chokoladeemballagen. Fabrikken, som lå i Sundbyberg uden for Stockholm, fik fart på chokoladeproduktionen i 1919 og en ny æra så dagens lys!
Chokolade var længe en luksusvare, men takket være transportbåndets indtog på chokoladefabrikken kunne man sidst i 30'erne sænke priserne til et mere folkeligt niveau.
Henning Thorne Holst, søn af grundlæggeren Johan, var direktør på chokoladefabrikken i næsten 30 år (1918 til 1947). I løbet af denne periode udviklede Marabou nyskabende produkter, der stadig holder i dag: Hvad siger du for exempel til Japp, Daim og Twist?
I slutningen af 60'erne var det tid til at sige farvel til maraboustorken, der blev erstattet af en snirklet logotype.
Nogle år senere måtte Marabou udvide kapaciteten. Man byggede derfor en fabrik i Upplands Väsby, som stadig findes den dag i dag.